Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σχεδόν οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της νέας Διοίκησης στο Σύλλογό μας, με την παράταξη της προσυδε στο τιμόνι, είναι καιρός να ξεκινήσουμε μια ενημέρωση για τα πεπραγμένα και μη, αυτής της πρώτης χρονικής περιόδου, που:
– Έχει συνεδριάσει το Δ.Σ. 12 φορές.
– Η ΙΡΙΔΑ έχει προκαλέσει 2 έκτακτες συνεδριάσεις με τα εξής σοβαρά θέματα: 1. Να προχωρήσουμε σε μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα και καταγγελία στην Αρχή προσωπικών δεδομένων, τις οποίες θα συντάξει ο Καθηγητής κ. Ματθαίου κατά των εταιριών διακίνησης νομικής ύλης, που έχουν συσταθεί και λειτουργούν τα τελευταία χρόνια με έδρα την Αττική και διακινούν σε Δικαστικούς Επιμελητές όλης της Επικράτειας, ως ενδιάμεσες εταιρείες, δικόγραφα, εξώδικα, τίτλους εκτελεστούς, δικαστικές αποφάσεις, κατασχετήρια και γενικά ύλη που εμπεριέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δικαστικών Επιμελητών η διεκπεραίωσή τους και μάλιστα κατά τόπον αρμόδιους. Λάβαμε ομόφωνη απόφαση να ανατεθούν στον κ. Ματθαίου οι ως άνω ενέργειες, του ανατέθηκαν με χρηματική προκαταβολή κι από τον Ιούνιο 2022 μέχρι σήμερα ο κ. Ματθαίου ΔΕΝ ΕΧΕΙ καταθέσει τίποτα και το περίεργο είναι ότι δεν τον πιέζει ο πρόεδρος του Συλλόγου και ούτε μας ενημερώνει. Επίσης ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΛΟΣ του Δ.Σ. δεν ενδιαφέρεται για την πορεία της υπόθεσης αυτής.
2. Άμεση εφαρμογή του άρθρου 48, ακόμη κι αν η τιμολόγηση γίνεται στις εταιρίες διαχείρισης κι απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις & την υλοποίηση της απόφασης επί του θέματος αυτού που είχε λάβει το Δ.Σ. στις 25/06/2019, η οποία δεν έχει καταργηθεί με μεταγενέστερη απόφαση.
Η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. στην έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα το ως άνω, με ψήφους 7 υπέρ ( προσυδε-συμμαχία) ήταν να στείλουν αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να προσθέσει τις ανώνυμες εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) και Απόκτησης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Α.Α.Δ.Π.), στην υπ’ αριθμ. 36581/ΦΕΚ 275Β΄/30-04-1991 Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία λειτουργεί ο αναδιανεμητικός λογαριασμός του Συλλόγου μας, στην οποία ο τότε Υπουργός είχε λάβει υπ’ όψιν του τις διατάξεις του άρθρου 48 του Ν.Δ/τος 1210/72 «Περί Κώδικος Δικαστικών Επιμελητών», δηλαδή αποφάσισε το 1991 λαμβάνοντας υπ’ όψιν του ένα Νομοθετικό Διάταγμα που, βεβαίως, ίσχυε τότε και συνέχισε να ισχύει μέχρι το έτος 1995, έτος που ψηφίστηκε ο Κώδικας Δικαστικών Επιμελητών ν. 2318/1995.
Η πρόταση των παρατάξεων ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. και ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ήταν παραπλανητική και η απόφαση που έλαβαν απλά θα τους βοηθήσει να ροκανίσουν το χρόνο, γι’ αυτό η ΙΡΙΔΑ ζήτησε γνωμοδότηση από Καθηγητή του ΠΑΝΤΕΙΟΥ Πανεπιστημίου, του οποίου η νομική άποψη, που μας την απέδωσε γραπτώς, είναι ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ, ΠΡΟΣΘΕΣΗ, ΑΦΑΙΡΕΣΗ ή οποιαδήποτε αλλαγή στην υπουργική αυτή απόφαση. Παράλληλα ,στη γνωμοδότησή του αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Κ.Δ.Ε. οποιαδήποτε αλλαγή αφορά τον αναδιανεμητικό μας λογαριασμό απαιτεί απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας!!!!
Η ΠΡΟ.ΣΥ.Δ.Ε. απέστειλε την επόμενη εργάσιμη από τη συνεδρίαση το αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με μια απόφαση 7 υπέρ και 6 κατά του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή ούτε καν ομόφωνη!!!!
Το έστειλε, παρ’ όλο που η ΙΡΙΔΑ κατέθεσε άμεσα αίτημα να μην υλοποιήσει την απόφαση αυτή γιατί ενέχει κινδύνους και επί πλέον υπονομεύει την ψήφιση της τροποποίησης του αρθ.51.
Η άρον-άρον αποστολή για «τροποποίηση» δημιουργεί υποψίες για τον εξής απλό λόγο: Υπάρχουν αποφάσεις και μάλιστα ΟΜΟΦΩΝΕΣ που έχει λάβει το Δ.Σ. προ δύο, τριών και τεσσάρων μηνών και δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη από τον Πρόεδρο, ως όφειλε!! Αλλά γι’ αυτές υπάρχει λόγος που θα σας ενημερώσουμε τον επόμενο μήνα.
Μήπως το σχέδιο είναι να μην έχουμε καθόλου αναδιανεμητικό λογαριασμό ούτε σύμφωνα με το αρθ.48, ούτε με την τροποποίηση του αρθ.51 που παλεύουν να μην ψηφιστεί;; ;; Και αν ψηφιστεί από τη Βουλή, θα ψηφιστεί στη Γενική μας Συνέλευση;; Και ποιους συμφέρει να μην υπάρχει καθόλου μέρισμα;;
Δηλαδή, 5 μεγαλογραφεία των Αθηνών έχουν κλείσει τις πόρτες για την ανάθεση του 80% της ύλης σε μας τους υπόλοιπους, τη νέμονται αυτοί και προσπαθούν (μέσω των εντεταλμένων συνδικαλιστών τους) να μην αποδίδουν ούτε ευρώ για μέρισμα.
Αυτό θέλουμε;
Γιατί, σε λίγο αυτό θα έχουμε..
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να δώσουμε μάχες για να υπάρχει ο αναδιανεμητικός μας λογαριασμός γιατί:
Α. Με την τροποποίηση του άρθρου 51 και με την εφαρμογή του ακόμη και με αρκετά χαμηλότερα ποσοστά, θα αποδίδεται μέρισμα ποσού 700 περίπου ευρώ ΜΗΝΙΑΙΩΣ στον καθένα μας!!
Β. Θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας , ώστε να μη συμφέρει κάποιον να σαρώνει όλη την ύλη και
Γ. Ο Σύλλογος που θα παρακρατεί το 3% του μερίσματος θα μπορέσει να προχωρήσει σε απαραίτητες τομές για την επιβίωση του Κλάδου: Προείσπραξη, εκπαίδευση, άρθρο 139 κλπ. (εννοείται Αν είναι στους στόχους της παράταξης που θα διοικεί).
Μέχρι τότε, όμως, πρέπει να δώσουμε μάχη και να μη δυναμιτίζουμε τα κεκτημένα μας, γιατί η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ενημερώνεται για όλα και είναι έτοιμη για όλα..
Έπεται συνέχεια …

Για την ΙΡΙΔΑ-Νέα Ματιά
Η Πρόεδρος
Μαρία Μπρουζούκη