«ΙΡΙΔΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ»-Νέα ματιά

(ΙΡΙΔΑ Δ.Ε.)

 

                                           ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

ΑΡΘΡΟ 1. – Επωνυμία- Έδρα-Συμβολισμός

Η  «ΙΡΙΔΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ»-Νέα ματιά (ΙΡΙΔΑ Δ.Ε.) είναι συνδικαλιστική παράταξη των Δικαστικών Επιμελητών που υπηρετούν στις περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Εφετείων Αθήνας, Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Λαμίας, Βορείου Αιγαίου και Ευβοίας, με έδρα την Αθήνα.

Το όνομα «ΙΡΙΔΑ» είναι κατάλληλο για να συντροφεύσει την παράταξη στην ανοδική πορεία που θα έχει, αφού διαθέτει ισχυρό συμβολισμό που μας εκπροσωπεί:

Α) ΙΡΙΔΑ αρχαία θεότητα του Ολύμπου, η πιο κοντινή ίσως με το λειτούργημά μας αφού μετέφερε μηνύματα, εκτελούσε «εντολές» και μεσολαβούσε για την επίλυση προβλημάτων συνεισφέροντας στην απονομή της δικαιοσύνης.

Β) ΙΡΙΔΑ ουράνιο τόξο, φυσικό φαινόμενο άρρηκτα συνδεδεμένο, στον κοινό νου, με το αίσθημα της αισιοδοξίας, της υπόσχεσης, της παύσης των αρνητικών και δυσάρεστων καταστάσεων καθώς επίσης και με την πολυφωνία, πλουραλισμό, σύνθεση και αρμονική συνύπαρξη, λόγω των χρωμάτων του.

Γ) ΙΡΙΔΑ οφθαλμού, σύμβολο διαφάνειας, επόπτευσης, διορατικότητας και καθαρής, ανοικτής ματιάς στο νέο.

ΑΡΘΡΟ 2. -Αρχές.-

 

  1. Η Καθιέρωση δημοκρατικών διαδικασιών σε κάθε επίπεδο.
  2. Η περιφρούρηση των με νόμο κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας. 3. Η Ισοκρατία στη λειτουργία των Οργάνων του Κλάδου μας.
  3. H αλληλέγγυα και θεμιτή συμπεριφορά μεταξύ των συναδέλφων.
  4. Η συνεργασία ατόμων και φορέων, εντός και εκτός του κλάδου, για κοινούς δημοκρατικούς σκοπούς.
  5. Η συνδιαμορφώση του μέλλοντος του δικαστικού επιμελητή. 7. Οι καθαρές λύσεις στα προβλήματα του Κλάδου μας με ενδεδειγμένες και στοχευμένες ενέργειες.

ΑΡΘΡΟ 3. -Σκοποί.-

  • Καταπολέμηση της συγκέντρωσης της ύλης και ίσος καταμερισμός αυτής με άμεση λειτουργία του άρθρου 139 και τροποποιημένου του άρθρου 51 του Κώδικά μας.
  • Τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό και στην εν γένει αθέμιτη συμπεριφορά, μέσω αλλαγών στον Κώδικα Δικαστικών Επιμελητών.

 

  • Προείσπραξη των αμοιβών μας και με ηλεκτρονικά μέσα.
  • Αυστηροποίηση πειθαρχικών ποινών.
  • Αλλαγή θεσμικού πλαισίου για τις αρχαιρεσίες στην Ομοσπονδία.
  • Επιμόρφωση των συναδέλφων με τηλεδιασκέψεις.
  • Εκσυγχρονισμός και επέκταση της ηλεκτρονικότητας στο Σύλλογο.
  • Άμεση και καθημερινή ενημέρωση των συναδέλφων.
  • Άμεση και ενεργή συμμετοχή των συναδέλφων με σκέψεις, προτάσεις, παράπονα κλπ. καθημερινά με ηλεκτρονική κάλπη στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και με μόνιμη κάλπη που θα τοποθετηθεί στα γραφεία του Συλλόγου.
  • Αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων.
  • Καθημερινή παρουσία στο Σύλλογο ενός μέλους του Δ.Σ. προς εξυπηρέτηση των συναδέλφων.
  • Ελεύθερη χρήση υπολογιστή στο Σύλλογο από τους συναδέλφους που χρειάζεται να συντάξουν ή να εκτυπώσουν οποιοδήποτε έγγραφο ή και να προβούν σε επείγουσα ηλεκτρονική επίδοση.
  • Ιδιωτική ομαδική ασφάλιση.
  • Ο Σύλλογος θα λαμβάνει προσφορές για μαζική γραφική ύλη, αυτοκίνητα με leasing και οτιδήποτε χρειαζόμαστε ως εργαλείο στην άσκηση των καθηκόντων μας.
  • Σύγχρονο, ψηφιακό μητρώο μελών.
  • Παροχή νομικού συμβούλου από το Σύλλογο.
  • Συνέχιση και ενδυνάμωση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας στο Σύλλογο.
  • Άμεση παρέμβαση για κάρτα ολιγόλεπτης στάσης κατά την άσκηση των καθηκόντων μας.
  • Κατά προτεραιότητα η εξυπηρέτησή μας σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, Ν.Π.Δ.Δ., ΕΛ.ΤΑ κλπ. κατά την άσκηση των καθηκόντων μας.
  • Δυνατότητα παρακολούθησης απ΄όλους τους συναδέλφους των συνεδριάσεων του Δ.Σ. είτε με φυσική παρουσία είτε με ζωντανή αναμετάδοση.
  • Διεκδίκηση-διεύρυνση πηγών εργασίας.
  • Σεβασμός στην αξιοπρέπεια των πολιτών.
  • Γενική αναβάθμιση του επαγγέλματός μας.

 

 

ΑΡΘΡΟ 4. – Μέσα επίτευξης των σκοπών της Παράταξης.

α) Η εκλογή και εκπροσώπηση στα θεσμικά Όργανα του Κλάδου (Σύλλογο και Ομοσπονδία).

β) Η δημιουργία και ανάπτυξη ιστοσελίδας (site) καθώς και η ενεργοποίηση ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

γ) Η σε τακτική βάση ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Δικαστικών Επιμελητών με δημοσιεύσεις που προωθούν τους σκοπούς της Παράταξης (π.χ. σχολιασμός, αρθρογραφία)

δ) Η διοργάνωση και υποστήριξη ημερίδων, σεμιναρίων, συνεδρίων, ομιλιών κι άλλων αντίστοιχων εκδηλώσεων, σχετικά με ζητήματα, που αφορούν τον Κλάδο.

Επιπρόσθετα οι σκοποί της Παράταξης μπορούν να επιτευχθούν και να εξυπηρετηθούν με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο και δραστηριότητα που κρίνεται αναγκαία από το συντονιστικό της Όργανο εντός του πλαισίου της ισχύουσας νομοθεσίας.

 

 

ΑΡΘΡΟ 5. -Μέλη.-

Μέλη της ΙΡΙΔΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ-Νέα ματιά (ΙΡΙΔΑ Δ.Ε.)  μπορούν να γίνουν οι κατά το άρθρο 1 Δικαστικοί Επιμελητές που αποδέχονται τις αρχές και τους στόχους της παράταξης, όπως αναφέρονται στα άρθρα 2 και 3 του παρόντος καθώς και στην Ιδρυτική της Διακήρυξη, αναγνωρίζουν τη δημοκρατία και την ισοκρατία ως απαραίτητα στοιχεία της σύγχρονης κοινωνίας και δεν μετέχουν ως μέλη σε άλλη ανάλογη συνδικαλιστική παράταξη. Για να γίνει κάποιος μέλος της παράταξης πρέπει να καταθέτει ή να αποστείλει στο Συμβούλιο ειδική αίτηση στην οποία να αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία του και δήλωση ότι: 1) αποδέχεται την Ιδρυτική Διακήρυξη και το Καταστατικό της Παράταξης, 2) δεν μετέχει σε άλλη ανάλογη συνδικαλιστική παράταξη και 3) συναινεί στη συλλογή, αποθήκευση και επεξεργασία των Προσωπικών του Δεδομένων από την Παράταξη, που γίνεται σύννομα, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, μέσα στα πλαίσια των σκοπών της Παράταξης, ώστε να λαμβάνει ενημερώσεις από τα Όργανα και τα λοιπά μέλη της Παράταξης.

Το Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να παρουσιάσει την αίτηση στην αμέσως επόμενη Γεν. Συνέλευση (Ολομέλεια), η οποία αποφασίζει για την παραδοχή της με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Η ως άνω αίτηση τηρείται από τον Γραμματέα μαζί με το Μητρώο μελών της Παράταξης σε εναρμόνιση με τις διατάξεις Περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Δικαίωμα ψήφου το νέο μέλος έχει άμεσα από την έγκρισή της αιτήσεώς του.

ΑΡΘΡΟ 6. -Απώλεια ιδιότητας μέλους.-

Το μέλος της παράταξης χάνει την ιδιότητά του αυτή, όταν:

α) Παραιτηθεί έγγραφα, (αυτοδικαίως),

β) Χάσει την ιδιότητα του Δικαστικού Επιμελητή (αυτοδικαίως)

γ) Η δράση του και η συμπεριφορά του είναι αντίθετη στις αρχές και στους σκοπούς της Παράταξης, όπως αναφέρονται στην Ιδρυτική Διακήρυξη και το Καταστατικό, πολύ περισσότερο όταν δημοσίως στρέφεται εναντίον της και εναντίον των δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων της και εν γένει η δράση του είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους της Παράταξης.

δ) Δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις και τις εντολές των θεσμικών οργάνων της παράταξης και αν είναι εκλεγμένο μέλος στα θεσμικά Όργανα του Κλάδου, δεν τηρεί και δεν υπερασπίζεται τις αποφάσεις που νόμιμα έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο ή την Ολομέλεια της Παράταξης.

Στις περιπτώσεις γ’ και δ’ το Συμβούλιο καλεί το μέλος να δώσει εξηγήσεις για την συμπεριφορά του και αν πεισθεί ότι το μέτρο της απομάκρυνσης είναι αναπόφευκτο, με απόφασή του κατά πλειοψηφία το θέτει σε αναστολή της ιδιότητάς του, ακόμη κι αν δεν παραστεί στη συνεδρίασή του για να δώσει εξηγήσεις, αφού έχει κληθεί δύο φορές σε διαφορετικό χρόνο. Εάν το μέλος είναι εκλεγμένο στα Όργανα της Παράταξης, τίθεται σε αναστολή κι απ’ αυτή του την ιδιότητα. Την απόφασή του για την απομάκρυνση του μέλους που έχει υποπέσει στα ανωτέρω παραπτώματα την καταθέτει στην Ολομέλεια το Συμβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί. Για να εγκριθεί η απόφαση του Συμβουλίου από την Ολομέλεια απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

Σε περίπτωση που πρόκειται για εκλεγμένο μέλος της Παράταξης στα θεσμικά όργανα του Κλάδου, η απώλεια της ιδιότητας του μέλους επιφέρει και έκπτωση της θέσης του από τα εσωτερικά Όργανα της Παράταξης.

ΑΡΘΡΟ 7. -Υποχρεώσεις.-

Τα μέλη της  ΙΡΙΔΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ-Νέα ματιά (ΙΡΙΔΑ Δ.Ε.)  έχουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

α) Διαδίδουν τις αρχές, τους σκοπούς και το πρόγραμμα της Παράταξης και εργάζονται για την προώθησή τους.

β) Συμμετέχουν ενεργά στη λειτουργία και δράση της, ιδίως στις Γενικές Συνελεύσεις (Ολομέλειες), προκειμένου να επιτυγχάνεται η σκοπούμενη συναίνεση και η λήψη των αποφάσεων με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία.

γ) Πειθαρχούν στις αποφάσεις της Παράταξης και των Οργάνων της.

δ) Εκπληρώνουν τακτικά τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την Παράταξη, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά με αποφάσεις της Ολομέλειας.

ε) Συμμετέχουν στα τμήματα και στις ομάδες εργασίας που αποφασίζονται για την προώθηση των σκοπών και του προγράμματος της Παράταξης.

ΑΡΘΡΟ 8. -Δικαιώματα.-

Τα μέλη της ΙΡΙΔΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ-Νέα ματιά (ΙΡΙΔΑ Δ.Ε.)  έχουν δικαίωμα λόγου και ψήφου, υπερασπίζονται και προβάλλουν τις απόψεις τους στα πλαίσια της Παράταξης και των προβλεπόμενων διαδικασιών. Εκλέγουν και εκλέγονται σε όλα τα επίπεδα της Παράταξης με ισοτιμία και σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο παρόν. Το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι είναι ατομικό  δικαίωμα.

ΑΡΘΡΟ 9. -Οργάνωση.-

Η ΙΡΙΔΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ-Νέα ματιά (ΙΡΙΔΑ Δ.Ε.)  οργανώνεται σε ένα βαθμό (πρώτο).-

Είναι δυνατό, στο βαθμό που θα δημιουργηθούν στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας αντίστοιχες οργανώσεις και με κατάλληλη τροποποίηση του παρόντος, να προσδιοριστεί και δεύτερος (Πανελλαδικός) βαθμός οργάνωσης καθώς και αντίστοιχο όργανο.

ΑΡΘΡΟ 10. -Όργανα.-

Τα Όργανα της πρωτοβάθμιας οργάνωσης της Παράταξης είναι:

α) Η Ολομέλεια (Γενική Συνέλευση των Μελών)

Η Ολομέλεια είναι το κυρίαρχο όργανο που αποφασίζει για όλα τα θέματα, βρίσκεται σε νόμιμη απαρτία εάν παρίστανται τα 2/5 τουλάχιστον των μελών και λαμβάνει τις αποφάσεις με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει απαρτία, η Γενική Συνέλευση επαναλαμβάνεται εντός 8 ημερών και  βρίσκεται σε απαρτία εάν παρευρίσκεται το 1/3 των μελών της. Η Ολομέλεια συνεδριάζει τουλάχιστον τρεις (3) φορές τον χρόνο, είτε δια ζώσης, είτε με τηλεδιάσκεψη, έκτακτα δε όταν: α) το αποφασίσει το Συμβούλιο για ζήτημα ιδιάζοντος ενδιαφέροντος που απασχολεί τον Κλάδο οπότε αποφασίζει και το χρόνο συνεδρίασης και β) το ζητήσει έγγραφα το 1/4 τουλάχιστον των μελών της Παράταξης. Ο χρόνος και ο τόπος των συνεδριάσεων καθορίζονται από το Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση το Συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να συγκαλέσει την Ολομέλεια εντός μίας εβδομάδος.

β) Συμβούλιο

βα) Το Συμβούλιο είναι το συντονιστικό όργανο της παράταξης και αποτελείται από εννέα (9) τακτικά μέλη και τρία (3) αναπληρωματικά που εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία για τριετή θητεία από τη Γεν. Συνέλευση (Ολομέλεια) της Παράταξης. Τα αναπληρωματικά μέλη είναι οι τρείς πρώτοι επιλαχόντες της ψηφοφορίας κατά σειρά ψήφων. Η εκλογή του γίνεται δια ζώσης με κάλπη ή με ηλεκτρονική μυστική ψηφοφορία κάθε τρία χρόνια ένα μήνα μετά τις αρχαιρεσίες για τα όργανα του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας, όπως ορίζεται από τις τριετείς θητείες που προβλέπει ο Κώδικας Δικαστικών Επιμελητών. Το Συμβούλιο συγκροτείται σε σώμα, μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την εκλογή του, εκλέγοντας δύο (2) Αντιπροέδρους, Γραμματέα, Αναπληρωτή Γραμματέα, Ταμία, Αναπληρωτή Ταμία, Υπεύθυνο Οργανωτικού, Υπεύθυνο διαχείρισης ηλεκτρονικών συστημάτων και Αναπληρωτή Υπεύθυνο διαχείρισης  ηλεκτρονικών συστημάτων και επιμερίζοντας σε όλα τα μέλη του συγκεκριμένα καθήκοντα.

Ο Πρόεδρος της Παράταξης διευθύνει τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου και της Ολομέλειας, οι Αντιπρόεδροι διευθύνουν τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου εάν απουσιάζει ο Πρόεδρος της Παράταξης, ο ένας έχει την ευθύνη της εσωτερικής λειτουργίας της Παράταξης και ο άλλος την ευθύνη της επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Παράταξης (εξωτερική λειτουργία). Ο Γραμματέας τηρεί το Μητρώο της Παράταξης και το βιβλίο πρακτικών των συνεδριάσεων του Συμβουλίου και της Γεν. Συνέλευσης (Ολομέλειας). Ο αναπληρωτής Γραμματέας αναπληρώνει το Γραμματέα όταν απουσιάζει ή κωλύεται.

Ο Ταμίας είναι Υπεύθυνος για τα οικονομικά της Παράταξης. Ο Αναπληρωτής Ταμίας αναπληρώνει τον Ταμία όταν απουσιάζει ή κωλύεται. Ο Υπεύθυνος Οργανωτικού είναι αρμόδιος για την κινητοποίηση των μελών σε κάθε περίπτωση. Ο Υπεύθυνος διαχείρισης ηλεκτρονικών συστημάτων διαχειρίζεται την ιστοσελίδα της Παράταξης και την Ομάδα αυτής στο f/b, καθώς και κάθε άλλης μορφής μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος διαχείρισης  ηλεκτρονικών συστημάτων τον αναπληρώνει όταν κωλύεται.

ββ) Το Συμβούλιο οφείλει σε κάθε Ολομέλεια να ενημερώνει για τα πεπραγμένα στο Σύλλογο και στην Ομοσπονδία και ιδιαίτερα για τα πεπραγμένα των εκλεγμένων στο Σύλλογο και στην Ομοσπονδία μελών της.

βγ) Το Συμβούλιο πλαισιώνεται από ομάδες εργασίας που κάθε φορά ανάλογα με το θέμα που προωθείται και τις ανάγκες, αποφασίζονται από αυτό και στελεχώνονται με μέλη της Παράταξης. Επίσης ομάδες μελών της Παράταξης μπορούν να λειτουργούν σε μόνιμη βάση, καλύπτοντας αθλητικές, πολιτιστικές και λοιπές δραστηριότητες.

βδ) Το Συμβούλιο, σε σχέση με τις δραστηριότητες της Παράταξης και τα ζητήματα του Κλάδου, έχει την ευθύνη για την ενημέρωση και την επικαιροποίηση της ιστοσελίδας (site) και όλων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Παράταξης, για τα οποία αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη.

βε) Τα εκλεγμένα σε Όργανα (Δ.Σ. ή Ομοσπονδία) μέλη της ΙΡΙΔΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ-Νέα ματιά (ΙΡΙΔΑ Δ.Ε.). , αλλά και όλα τα μέλη της ενημερώνονται για τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου προκειμένου αν το επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του. Τα εκλεγμένα μέλη που δεν είναι και εκλεγμένα στο Συμβούλιο της Παράταξης, έχουν δικαίωμα λόγου, αλλά όχι ψήφου. Επίσης έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν άμεσα το Συμβούλιο για τις προτάσεις και αποφάσεις των Οργάνων του Κλάδου στα οποία έχουν εκλεγεί.

βστ)  Σε περίπτωση που παραιτηθεί ή εκπέσει από τη θέση του μέλος του Συμβουλίου, τη θέση του καταλαμβάνει το αναπληρωματικό μέλος κατά σειρά εκλογής. Σε περίπτωση που παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Παράταξης ακολουθεί διαδικασία εκλογής νέου επικεφαλής της Παράταξης κατά το άρθρο 11 του παρόντος. Σε περίπτωση που παραιτηθούν από τέσσερα (4) και πάνω μέλη του Συμβουλίου, συγκαλείται έκτακτη Ολομέλεια, προκειμένου να εκλεγεί νέο Συμβούλιο κατά το άρθρο 10β του παρόντος.

βζ) Το Συμβούλιο συνεδριάζει τουλάχιστον μία (1) φορά κάθε 20 μέρες, είτε δια ζώσης, είτε με κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως χρήση ψηφιακής πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης.

βη) Το Συμβούλιο αποφασίζει με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.

ΑΡΘΡΟ 11.- Εκλογή του Επικεφαλής της Παράταξης.

 

Κάθε τρία χρόνια, όπως ορίζονται από τις τριετείς θητείες που προβλέπει ο Κώδικας Δικαστικών Επιμελητών για τα όργανα του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας, το μήνα Σεπτέμβριο πριν τις αρχαιρεσίες σε Σύλλογο και Ομοσπονδία, σε Ειδική Ολομέλεια γίνεται εκλογή αφ’ ενός του Προέδρου της Παράταξης και αφ’ ετέρου των υποψηφίων Προέδρων του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας . Το Συμβούλιο ορίζει συγκεκριμένο χρόνο πέντε (5) ημερών προκειμένου να του υποβληθούν εγγράφως οι υποψηφιότητες των ενδιαφερομένων και αφού τις συγκεντρώσει συγκαλεί το ταχύτερο δυνατόν (όχι αργότερα από 20 ημέρες) Γενική Συνέλευση (Ολομέλεια) και τις θέτει υπό την κρίση της.

Συγκεκριμένα, αφού ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες στην Ολομέλεια, ερωτώνται οι υποψήφιοι εάν αποδέχονται την υποψηφιότητά τους. Εφόσον οι απαντήσεις είναι καταφατικές δίνεται για ίσο χρόνο ο λόγος στον κάθε υποψήφιο προκειμένου να αυτοπαρουσιαστεί. Στη συνέχεια γίνεται συζήτηση και μυστική ψηφοφορία δια ζώσης με κάλπη ή με ηλεκτρονική μυστική ψηφοφορία και αφού κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του 50%+1, ακολουθούν αλλεπάλληλες μυστικές ψηφοφορίες αποκλειομένου κάθε φορά του μειοψηφήσαντος, μέχρι να καταλήξουν στην υπερψήφιση του ενός.

Ο Πρόεδρος της Παράταξης έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου του Συλλόγου ή της Ομοσπονδίας. Δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου και στα δύο θεσμικά Όργανα του Κλάδου.

ΑΡΘΡΟ 12.- Κατάρτιση Ψηφοδελτίων εν όψει αρχαιρεσιών

Το Συμβούλιο, τουλάχιστον 20 ημέρες πριν την λήξη της νόμιμης Προθεσμίας για την κατάθεση υποψηφιοτήτων στο Σύλλογο για τις Αρχαιρεσίες, εγκρίνει τα ψηφοδέλτια της Παράταξης, με τα οποία θα διεκδικήσει την εκπροσώπησή της στα συνδικαλιστικά όργανα του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας, τα οποία παρουσιάζει στα μέλη της σε ειδική Ολομέλεια εντός πέντε (5) ημερών από τη συνεδρίασή του. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια ο καθένας έχει δικαίωμα να προτείνει και άλλα πρόσωπα ως υποψήφια πλην των προτεινομένων από το Συμβούλιο, καθώς και να προβάλλει ένσταση για άλλα. Η απόφαση για τις προτάσεις ή τις ενστάσεις της Ολομέλειας, λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.

Σε κάθε περίπτωση, η Παράταξη προκειμένου να παρουσιάσει δημοσίως τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων της, λαμβάνει υπ’ όψη: α) το ήθος, τη σοβαρότητα και την ικανότητα των προτεινομένων, β) την κατά παρέκβαση συμμετοχή συνεργαζομένων με την Παράταξη προσώπων κατόπιν αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας, στηριζόμενης στην αποδοχή των βασικών αρχών της Παράταξης και των βασικών προγραμματικών της στόχων, γ) την υποψηφιότητα εκάστου προσώπου για την εκπροσώπηση της Παράταξης σε ένα θεσμικό Όργανο του Κλάδου σε κάθε εκλογική διαδικασία.

Σε όλες τις περιπτώσεις τον τελικό λόγο και την τελική ευθύνη έχει η Ολομέλεια.

ΑΡΘΡΟ 13. -Πόροι της Παράταξης.-

Πόροι της ΙΡΙΔΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ-Νέα ματιά (ΙΡΙΔΑ Δ.Ε.) είναι οι συνδρομές των μελών της (όπως αυτές ορίζονται κάθε φορά από την Ολομέλεια), οι δωρεές των φίλων και το προϊόν από εκδηλώσεις και κάθε άλλο νόμιμο έσοδο.

ΑΡΘΡΟ 14. -Τροποποίηση του Καταστατικού.-

Το Καταστατικό τροποποιείται από τη Γενική Συνέλευση (Ολομέλεια) με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, κατόπιν πρότασης του Συμβουλίου.

———————//———————-