Τώρα που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις νέες τροποποιήσεις του ΚΠολΔ και δεν θα κατηγορηθεί η ΙΡΙΔΑ ότι υπονομεύει τις προσπάθειες και τους αγώνες της ΟΔΕΕ για την επανάκτηση της επαναληπτικής διαδικασίας πλειστηριασμού από το Δικαστικό Επιμελητή, ήρθε η ώρα να σας ενημερώσω για όσα ειπώθηκαν στην Ολομέλεια αυτή, την οποία παρακολούθησα ολόκληρη  και η οποία έλαβε χώρα με μοναδικό θέμα το άρθρο 973 τη στιγμή που είχε ανέβει το νομοσχέδιο στη δημόσια διαβούλευση, δηλαδή στον κατάλληλο χρόνο!!

Η πρώτη σημαντική και συνάμα απογοητευτική διαπίστωση είναι ότι η Ε.Γ. των 7 δεν έχει καμία επαφή με τους υπόλοιπους αντιπροσώπους, δεν τους ενημερώνει για τις αποφάσεις της, ούτε γι’ αυτά που πραγματικά διαδραματίζονται στις συναντήσεις τους στα Υπουργεία. Οι αντιπρόσωποι δεν είχαν ιδέα για τη στρατηγική που εφήρμοσε η Ε.Γ. στη διεκδίκηση του επαναληπτικού αποσπάσματος!! Παρ’ όλα αυτά ο Πρόεδρος τους έθεσε το ερώτημα: «Μέχρι που θέλετε να φτάσουμε και τι προτείνετε;;» ΧΩΡΙΣ να εισηγείται συγκεκριμένη πρόταση της Γραμματείας του και ΧΩΡΙΣ να τους γνωστοποιεί μέχρι που έχει φτάσει η Ε.Γ…. Έτσι χύμα, απλά κι αόριστα!!!

Αμέσως μετά κατάλαβα γιατί η Ε.Γ. δεν εισηγήθηκε συγκεκριμένη πρόταση. Ο καθένας από τους 7 λειτουργεί μεμονωμένα με όποια γνωριμία τυχόν έχει στο Υπουργείο και το δηλώνει ευθαρσώς, δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ τους για τα επόμενα βήματά τους και καμία ομόνοια για να παλέψουν συντεταγμένα για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Και γιατί παλεύει ο καθένας μόνος του; Μα, για να πάρει τα εύσημα αν καταφέρει κάτι μέσω του «κονέ» του, σ’ αυτόν τον αγώνα αναλώνονται… κι αν δεν καταφέρει τίποτα λουφάζει στην καρεκλίτσα του… σιγά μην παραιτηθεί κιόλας! Τώρα που η επαναληπτική διαδικασία παρέμεινε στους συμβολαιογράφους, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;; Κανείς φυσικά, αφού η πεποίθησή τους είναι ότι νικήσαμε, γιατί μας ανέθεσαν διαπιστωτική έκθεση στο αρθ. 950. Την οποία είχαμε στον Κώδικά μας από την τελευταία τροποποίηση του άρθρου 1 και μπορούσαμε να διαπιστώσουμε με νόμο ή απόφαση. Ισχυροποιήθηκε περισσότερο, αυτό να το δεχτώ.

Τότε, άρχισε μια λεκτική σύγκρουση και μια μουρμούρα για τον πρωτομάστορα της ιδέας του άρθρου 950…

Ο Πρόεδρος της Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι ο αντιπρόεδρος Μπούρας το έθεσε στον κ. Υπουργό….

Αντίθετα ο κ. Μήτσης υποστήριξε ότι η ιδέα ήταν δική του…..

Ο αντιπρόεδρος Χαλκιαδάκης είπε ότι ο ίδιος έβαλε το θέμα στον Υπουργό…..

Κι αυτά λέγονταν σε έκτακτη Ολομέλεια κι ο Πρόεδρος δεν έκανε καμία προσπάθεια να τους επαναφέρει στην τάξη.. Χάβρα….

Αφού δεν καταλήξαμε ποιος από τους 3 ήταν αυτός που είχε τη φαεινή ιδέα και μείναμε με την απορία όσοι τους παρακολουθούσαμε, έμελλε να βρεθούμε και σε χειρότερα διλήμματα στη συνέχεια….

Δεν έφτανε που δεν είχαν κοινή πρόταση ως Ε.Γ., δεν περίμεναν ν’ ακούσουν πρώτα τους υπόλοιπους αντιπροσώπους παρά άρχισαν να ξεδιπλώνουν τις δικές τους, προσωπικές απόψεις και θέσεις με αιτιολογία μάλιστα κι εδώ θα σας παραθέσω τις πιο ενδιαφέρουσες που ήταν των 3 αντιπροέδρων:

  • ΜΠΟΥΡΑΣ: “Να κάνουμε αποχή, γιατί καταλάβαμε ό,τι κάνουν ότι θέλουν οι Τράπεζες και τα funds, εμάς δεν μας υπολογίζουν και για να λέμε αλήθειες, σε 5 χρόνια δεν θα μας χρειάζονται καν!!!!»
  • ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ: «Συμφωνώ με τον κ. Μπούρα, σ’ αυτό που διαφωνώ είναι η αποχή, γιατί δεν τηρείται κι έτσι όπως γίνεται δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Προτείνω να κάνουμε συλλαλητήριο!!! Σας επισημαίνω ότι εχθρός μας είναι το αρθ.966 κι όχι το αρθ. 973 που το είχαμε ήδη χαμένο!!!!»
  • ΑΝΤΩΝΙΟΥ: « Ναι στην αποχή , ναι στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών κι επίσης αποχή από τη νομική βοήθεια, όπως κάνουν οι Δικηγόροι…… Υπάρχουν κίνδυνοι για τον Κλάδο, τίποτα δεν είναι εύκολο, έρχονται χειρότερα… Όταν ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, τις κατασχέσεις θα τις διενεργούν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές με αμοιβή 150 ευρώ!!!!»

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΑΥΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ;;;

Κινδυνολογούν για να μας φοβίζουν;

Για να δικαιολογούνται κατόπιν ότι πρέπει να είμαστε κι ευχαριστημένοι που μας γλίτωσαν από τα χειρότερα;

Παλιές και κατάπτυστες συνδικαλιστικές τακτικές;

Ή

Γνωρίζουν για αλλαγή του δικαιικού μας συστήματος και το κρύβουν;; 

Αυτά είναι αστεία να λέγονται από τους ανώτερους εκπροσώπους μας… Κι αν είναι αλήθεια αυτά, τότε αυτοί τι κάνουν; Ποιος ο αγώνας τους; Ποιος ο ρόλος τους; Αυτοί κρατούν την τύχη του Κλάδου στα χέρια τους, γι αυτούς θα γράψει η ιστορία… Κι εμείς; Εμείς θα είμαστε οι δέκτες των δεινών που θα ακολουθήσουν, εμείς θα υποστούμε τις συνέπειες των δικών τους πράξεων.

Συνάδελφοι, καμία Κυβέρνηση δεν έχει βάλει σκοπό να μας καταργήσει… Αυτοκαταργούμαστε από τις ίδιες μας τις Διοικήσεις που γκρεμίζουν το οικοδόμημα εκ των έσω, πλήρως αφοσιωμένες στο Δος ημίν σήμερον…. Καμία στρατηγική, κανένας σχεδιασμός, καμία ιεράρχηση στόχων, καμία προοπτική!

Ο Πρόεδρος στο τέλος δήλωσε απογοητευμένος, γιατί περίμενε από όλους τους αντιπροσώπους να είναι περισσότερο αγωνιστές και δυναμικοί και να του δώσουν την εξουσιοδότηση να παλέψει μέχρι τελικής πτώσεως και με κάθε τρόπο για να δικαιωθεί το αίτημά μας !!! Ακόμα κι αν χρειαστεί να ξηλώσουμε πεζοδρόμια όπως έκαναν οι οικοδόμοι το 19….!!! Έλεος…..

Στο τέλος τον εξουσιοδότησαν (λες και δεν είχε αρμοδιότητα ως εκλεγμένος Πρόεδρος Ομοσπονδίας) να πράξει όπως νομίζει αναλόγως των περιστάσεων και να τους ενημερώνει.

Τη συνέχεια της τραγωδίας την ξέρετε… Απόφαση 5ήμερης αποχής η οποία ανακλήθηκε αμέσως μόλις ξεκίνησε, αφού ο Υπουργός δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει το αίτημά μας αρκεί να σταματήσουμε την αποχή σε ένδειξη καλής θελήσεως πριν τη συνάντησή τους που ορίστηκε 20 Σεπτεμβρίου στο Υπουργείο…

Κι από κει που θα μας ικανοποιούσε το αίτημα του επαναληπτικού αποσπάσματος, άρχισαν τα «ναι μεν, αλλά να δημιουργηθεί  μια νέα επιτροπή που θα το ξαναματαμελετήσει και σε βάθος χρόνου…. σε ένα άλλο νομοσχέδιο…. σε μια άλλη ζωή ίσως….» Κι εμείς είχαμε σταματήσει την αποχή με τη σιγουριά του νικητή!!! Περίγελος της επιστημονικής οικογένειας γίναμε….

Περιμένω την ενημέρωση στην τακτική Ολομέλεια που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις 16 Οκτωβρίου. Θα υπάρξει κάποιος που θα αναλάβει την ευθύνη ή μόνο θα θριαμβολογούν για τη διαπιστωτική; Θα δείξουν την απαιτούμενη σοβαρότητα ως Διοίκηση του ανώτατου θεσμικού μας Οργάνου ή θα συνεχίσουν το κρυφτούλι;; Θα πουν αλήθειες ή θα συνεχίσουν την εσωστρέφεια και την απομόνωση;

Γιατί το μόνο που καταφέρνουν μέχρι στιγμής είναι να μεγαλώνει όλο και περισσότερο η απόσταση των εκλεγμένων από τη βάση, να μεγαλώνει όλο και περισσότερο η απόσταση του Κλάδου μας από τους όμορους Κλάδους και τελικά να απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τους πραγματικούς στόχους και εν τέλει την επιβίωσή μας.

Με εκτίμηση

Μαρία Μπρουζούκη