Έφτασε η ώρα… Μια ανάταση χειρός, ένα ΝΑΙ στην οικονομική μας ανάταση και όχι μόνο. Τόσα χρόνια το περιμέναμε και το κάναμε νόμο περνώντας , κυριολεκτικά, από «τη μύτη της βελόνας», γιατί να είμαστε δεκτικοί στη σπορά αμφιβολιών που επιχειρείται από λίγους και συγκεκριμένους; Το Σεπτέμβρη θα τους δούμε , γιατί δεν θα σηκώσουν το χεράκι…
Στην ουσία του άρθρου 51 , επισημαίνω τη χρησιμότητα και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη λειτουργία του:
1. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΩ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί αυτοί που το πολέμησαν και θα το πολεμούν μέχρι τελευταία στιγμή είναι οι λίγοι επιχειρηματίες του Κλάδου που λυμαίνονται το 80% της ύλης μας και, φυσικά, θα τους παρακρατούνται μεγάλα ποσά, οπότε στο τέλος δεν θα παίρνουν πίσω, αλλά θα δίνουν.
Γιατί όσοι και όσες διενεργούν έως 1.200 επιδόσεις ετησίως ωφελούνται απόλυτα από την αναδιανομή των παρακρατούμενων ποσών.
Π.χ. Ένας συνάδελφος που έχει 800 επιδόσεις ετησίως θα αποδώσει στο Σύλλογο 1.120 ευρώ το χρόνο. ‘Ετερος συνάδελφος με 5.000 επιδόσεις το χρόνο θα αποδώσει 7.000 ευρώ στο Σύλλογο. ΆΡΑ , οι δυό τους συνολικά θα έχουν αποδώσει 8.200 ευρώ και θα τα μοιραστούν. Πόσα θα πάρει ο καθένας;; ΑΠΟ 4.100 ευρώ. Να τονίσω ότι από τον έλεγχο των εκθέσεων επιθεώρησης 400 συνάδελφοι διενεργούν έως 600 επιδόσεις ετησίως και 273 συνάδελφοι από 601-1.200 επιδόσεις ετησίως.
Δηλαδή, το 75% των συναδέλφων του Συλλόγου μας!!! Το οποίο θα έχει πάρει ένα μέρος του ποσού που δικαιούται, εφόσον δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλη την ύλη, για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε.
2. ΤΟΥΣ συναδέλφους που δουλεύουν με τον ΚΕΔΕ τους συμφέρει; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ωφελούνται 1000% , γιατί η ποσοστιαία παρακράτηση που εμπεριέχεται στην πρόταση του Δ.Σ. είναι η πιο δίκαιη, θα παρακρατείται δηλαδή μόνο στα 10 ευρώ αμοιβής της επίδοσης αποφορολογημένα το 5%, ήτοι 0,40 λεπτά του ευρώ. Π.χ. Ένας συνάδελφος σήμερα κάνει μία επίδοση κατά ΚΕΔΕ και βάζει στον κουμπαρά 40 λεπτά. ‘Ετερος συνάδελφος κάνει μία επίδοση με την κοινή διαδικασία και βάζει στον κουμπαρά 1,40 ευρώ. ΆΡΑ , οι δυό τους συνολικά θα έχουν αποδώσει τη συγκεκριμένη ημέρα 1,80 ευρώ και το βράδυ θα τα μοιραστούν. Πόσα θα πάρει ο καθένας;; ΑΠΟ 0,90 λεπτά του ευρώ. Ποιος έχει ωφεληθεί; Φυσικά ο «ΚΕΔΙΤΗΣ»!
3. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στο νέο άρθρο 51 προέβλεψε ο νομοθέτης την ύπαρξη ελεγκτικής επιτροπής που θα αποτελείται από 2 Πρωτοδίκες κι έναν Δικαστικό Επιμελητή, οπότε θα υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.
4. ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στην παρ.4 του άρθρου 55 του ν. 5016/2023 αναφέρεται ότι «Ειδικά επί αμοιβών που αφορούν στις επιδόσεις και τις λοιπές διαδικαστικές πράξεις της παρ. 2 του άρθρου 1 του παρόντος, οι οποίες διενεργούνται για λογαριασμό: α) νομικών προσώπων που εμπίπτουν στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), β) Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, γ) επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, δ) πιστωτικών ιδρυμάτων, ελληνικών και ξένων, ε) νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, ελληνικών και αλλοδαπών, στα οποία εκχωρούνται η είσπραξη, η εξασφάλιση και η διαχείριση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων ή νομικών προσώπων στα οποία μεταβιβάζονται δικαιώματα και απαιτήσεις κατά των οφειλετών πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) και εταιρειών απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (Ε.Α.Α.Δ.Π.) του ν. 4354/2015 (Α’ 176), δύναται να θεσπίζεται με την απόφαση της παρ. 1 του παρόντος υποχρέωση παρακράτησης του ποσοστού και απόδοσής του απευθείας από τον εντολέα στον οικείο σύλλογο δικαστικών επιμελητών».
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να γίνεται συμψηφισμός στο τέλος του έτους, για τους περισσότερους από μας (εκτός των μεγάλων γραφείων και των υπαλλήλων τους που, όπως είπαμε θα δίνουν και δεν θα έχουν λαμβάνειν), αφού, εκτός της ελεύθερης δικηγορικής ύλης, όλες οι υπόλοιπες πηγές εργασίας θα καταθέτουν το παρακράτημα απευθείας στο ταμείο του Συλλόγου.
Επίσης, ελπίζουμε κάποια στιγμή να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα που αγόρασε ο Σύλλογος από το ΑΠΘ κι έχει ηλεκτρονικές δυνατότητες κατάθεσης και ελέγχου, το οποίο μας έχει παραδοθεί 2 χρόνια πριν και, ενώ «μάλλιασε η γλώσσα μας» να το λέμε, δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία. Με την ψήφιση του αρθ.51 θα εξαναγκαστούν..
5. ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΔΟΣΗ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί, αν στην πρόταση που σας παρουσιάζαμε θα είχαμε ορίσει ότι π.χ. αυτοί που διενεργούν έως 400 επιδόσεις δεν θα εισφέρουν τίποτα, τα μεγαλογραφεία θα προσλάμβαναν άλλους 20 ως υπαλλήλους, που θα τους έκαναν 8.000 επιδόσεις ετησίως χωρίς να επιβαρύνονται με παρακράτημα. Επίσης , η πρότασή μας δεν έχει καμία εξαίρεση όχι μόνο γιατί αυτό είναι το δίκαιο, αλλά γιατί ακόμη κι αν αυτοί οι μεγαλοεπιχειρηματίες προσφύγουν εναντίον της απόφασής μας για την εφαρμογή του αρθ.51, η προσφυγή τους δεν θα έχει καμία τύχη, γιατί δεν θα τους έχουμε δώσει κανένα νομικό επιχείρημα.

6. ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 51;
– Οικονομική ανάσα για τους μαχόμενους συναδέλφους που δυσκολεύονται πλέον να επιβιώσουν και κινδυνεύουν στο μέλλον να κλείσουν τα γραφεία τους και να παραδοθούν αμαχητί στην εκδούλευση των επιχειρηματιών του Κλάδου μας.
– Φορολογική ελάφρυνση
– Έσοδα στο Σύλλογο για έργα επ’ ωφελείας όλων μας (π.χ. Προείσπραξη, επί πλέον βοηθήματα, στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης, επιμόρφωση κλπ)
– Πλήγμα στα μεγάλα γραφεία που θα αναγκαστούν να πληρώνουν για την απληστία τους και θα μπει με το πέρασμα του χρόνου μία κόκκινη γραμμή , αφού δεν θα τους συμφέρει να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερη ύλη.
– Θα αποτρέψει τους συναδέλφους από τη μειοδοσία, διότι μετά την εφαρμογή του θα επέλθει κλαδική επαγγελματική ισορροπία και δεν θα χρειάζεται να αναγκάζεται σε αθέμιτο ανταγωνισμό.
– Καλύτερες σχέσεις μεταξύ μας και όραμα για τον δικαστικό επιμελητή του μέλλοντος, που τώρα δεν έχουμε, γιατί τρέχουν τα οικονομικά προβλήματα κι έχουν πνίξει κάθε διάθεση και ελπίδα για το μέλλον.
– Ικανοποίηση για την πραγματοποίηση μιας ιστορικής εφαρμογής στον Κλάδο μας που περιμέναμε χρόνια και ήρθε η ώρα να γευτούμε.
ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 51 ΚΙ ΑΝ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΜΑΣ, ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ή ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.

Τόσο απλά….

Με εκτίμηση,
Το Συμβούλιο της ΙΡΙΔΑΣ