Και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται δεκαοκτώ ολόκληρους μήνες πριν.. ΑΝ ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου δεν είχε την πλειοψηφία ή , έστω, αν είχε το θάρρος αυτός και η συμμαχία του να υπερψηφίσει την πρότασής μας στις 5/4/2021, τώρα θα είχαμε σχεδόν τελειώσει. Αλλά, προτίμησαν να τους αφήσουν να μας τελειώσουν και οι εκλεγμένοι των δύο πρώτων παρατάξεων (πλην της κ. Τριανταφύλλου και προς τιμήν της) ακόμη και στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ., δεν ψήφισαν την πρόταση της ΙΡΙΔΑΣ να καταθέσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου της Αθήνας μηνυτήρια αναφορά στον κ. Εισαγγελέα και καταγγελία στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων κατά των εταιριών διαχείρισης εγγράφων και δικογράφων που δεν έχουν την απαραίτητη άδεια για διακίνηση νομικής ύλης. Ήθελαν να ξαναστείλουν την αναφορά μας με τη γνωμοδότηση στην Ο.Δ.Ε.Ε.!!!
Γι’ αυτό γράφω, σ’ αυτούς τους «μεγάλους» αναφέρομαι, που μόνο η ΙΡΙΔΑ όρθωσε ανάστημα μπροστά τους, μόνο η Ίριδα δεν τους θεώρησε «μεγαλοκαρχαρίες» και τελικά μόνο η Ίριδα μπόρεσε να αποκαλύψει την απαράδεκτη τακτική τους που έχει σαν αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση των περισσότερων από μας. Χωρίς να φοβηθούμε και χωρίς να σκύψουμε το κεφάλι στην υποτιθέμενη δύναμή τους!
Αυτά τα εύσημα πολλοί θα θελήσουν να τα οικειοποιηθούν, θα βρεθούν τώρα πολλοί «σωτήρες», πολλοί θα διεκδικήσουν την πατρότητα της ιδέας μας, αλλά ό,τι και να κάνουν , όσο και να λασπολογήσουν, όση σπέκουλα και να δημιουργήσουν, ΤΟ ΠΑΡΑΣΗΜΟ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΙΡΙΔΑ! Και αυτή είναι η μόνη αλήθεια και η απόλυτη πραγματικότητα.
Αφού επεξεργαστήκαμε στοιχεία, ερευνήσαμε Καταστατικά, μελετήσαμε τον Κώδικα GDPR, συμβουλευτήκαμε Δικηγόρους και καταλήξαμε σε συμπεράσματα αποδεδειγμένα και αιτιολογημένα:
– 22/3/2021 καταθέσαμε για πρώτη φορά την καταγγελία μας , την οποία συνυπέγραψε η κ. Κεσίνη και ζητήσαμε έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα αυτό.
– 05/4/2021 έλαβε χώρα η έκτακτη συνεδρίαση και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε νομικές ενέργειες, αφού πρώτα ζητήσουμε και γνωμοδότηση από νομικό. Ο κ. Μήτσης αυτοβούλως επέλεξε τον Σεραφείμ Τσούκο (τον οποίο χρησιμοποιούσαν στην ΟΔΕΕ μέσω της γνωριμίας του με τον κ. Αντωνίου) και τέλος Οκτώβρη του 2021 μας παρέδωσε τη γνωμοδότησή του.
– ΚΑΝΕΙΣ άλλος εκλεγμένος από το Δ.Σ. δεν ρώτησε για την πορεία, δεν πίεσε για την καθυστέρηση, παρά μόνο εγώ ως εκπρόσωπος της ΙΡΙΔΑΣ και η συνυπογράφουσα Ξένη Κεσίνη. Κατέθετα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και γραπτώς τα ερωτήματά μου, καθώς και τις προτάσεις μου ! Όλοι φέρονταν σα να μην υπήρχε αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα, σα να ήθελαν να ξεχαστεί, το απαξίωναν… Επικοινωνούσα τακτικά και με τον Σεραφείμ Τσούκο, μέσω email, αλλά και τηλεφωνικά, δίνοντας διευκρινήσεις, στοιχεία, πιέζοντας να επισπεύσει τη γνωμοδότηση κι αυτός μέχρι τον Ιούλιο 2021, ήταν καταπέλτης κατά των εταιριών αυτών, τους προσέθετε αδικήματα, με διαβεβαίωνε ότι η καταγγελία μας έχει γερή βάση και ξαφνικά… χάθηκε! Από τον Ιούλιο και μετά δεν απαντούσε ούτε στα email μου, ούτε στα τηλεφωνήματά μου και τελικά μας παρέδωσε Οκτώβρη 2021 μια γνωμοδότηση, μπερδεμένη και με συμπεράσματα που δεν απαντούσαν στο ερώτημα που του τέθηκε, άρα λανθασμένη. Δεν ψάχνω το γιατί…
– Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. το Νοέμβριο 2021, μας παρουσίασε τη γνωμοδότηση ο κ. Μήτσης και υπήρξαν 3 προτάσεις: α) του κ. Μήτση να σταλεί ο φάκελος στην ΟΔΕΕ και ν’ αποφασίσει το ανώτατο Όργανο του Κλάδου, β) του κ. Αντωνίου να κάνουμε έκτακτη Γ.Σ. , για ν’ αποφασίσουν οι συνάδελφοι και γ) η δική μου να αγνοήσουμε τη λανθασμένη γνωμοδότηση και να προχωρήσουμε σε κατάθεση στον κ. Εισαγγελέα και σε όποια άλλη αρμόδια Αρχή αποφασίζαμε. Υπερψηφίστηκε η πρόταση του κ. Μήτση που είχε την πλειοψηφία και τι έγινε από τότε μέχρι σήμερα; ΤΙΠΟΤΑ! Το έθαβαν όλο και πιο βαθιά…
– Η ΙΡΙΔΑ όμως, δεν το άφησε, άγρυπνη η νέα ματιά της! Πληρώσαμε το Διδάκτορα Νομικής κ. Ματθαίου, γνωστό στο Σύλλογο από αρκετές αναθέσεις που του έχουν γίνει στο παρελθόν, εκτός απ’ αυτή τη συγκεκριμένη που επέλεξαν το Δικηγόρο Σεραφείμ Τσούκο !! Ο κ. Ματθαίου μας παρέδωσε την πλήρως εμπεριστατωμένη γνωμοδότησή του τον Ιανουάριο 2022. Η περίοδος ήταν προεκλογική, οι διοικήσεις και οι συσχετισμοί θα άλλαζαν, έτσι αποφασίσαμε να καταθέσουμε εκ νέου το αίτημα με τη νέα γνωμοδότηση στο νεοεκλεγέν Δ.Σ. , όμως ενημερώσαμε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουμε τους συναδέλφους, για τις κινήσεις μας και τη νέα γνωμοδότηση.
– Συσταθήκαμε σε Σώμα, οι νέες διοικήσεις ανέλαβαν από 1η Μάη 2022 κι αποφασίσαμε εκ νέου μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ., να πρωτοκολλήσουμε το αίτημα στο Σύλλογο και οι δύο εκλεγμένες της ΙΡΙΔΑΣ να ζητάμε έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα αυτό.
– Έτσι κι έγινε! Δευτέρα 6 Ιουνίου συνεδριάσαμε εκτάκτως και πάλι δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη του. Προσκαλέσαμε συναδέλφους να την παρακολουθήσουν, μιλήσαμε με τα μέλη του Δ.Σ. που εκπροσωπούν άλλες παρατάξεις και ενημερώσαμε δημοσίως για την ημερομηνία και την ώρα που θα λάβει χώρα. Ήταν η ώρα να ολοκληρωθεί ο αγώνας μας! Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου που συνεδριάσαμε το Σύμπαν ήταν μαζί μας!
Οι συνάδελφοι που είχαν προσέλθει στα γραφεία του Συλλόγου συμμετείχαν δυναμικά, η πλειοψηφία του Δ.Σ. με τη νέα σύνθεσή της το αντιμετώπισε θετικά και όλοι μαζί όσοι το θελήσαμε, κατακεραυνώσαμε έναν πρόεδρο αδύναμο να περάσει τη δική του πρόταση που ήταν ίδια με αυτή του κ. Νικολάου, αλλά και ολόιδια με αυτή του κ. Μήτση το Νοέμβριο του 2021:: Να στείλουμε πάλι το θέμα στην ΟΔΕΕ !!!
Η πρότασή μας πήρε 7 ψήφους έναντι 6 μελών που δεν την ψήφισαν!
– Την Πέμπτη 16 Ιουνίου κλήθηκε ο Διδάκτωρ Νομικής κ. Ματθαίου στα γραφεία του Συλλόγου, προκειμένου να του αναθέσουμε τις νομικές ενέργειες που ψηφίστηκαν, αποδέχτηκε την ανάθεση, απάντησε σαφέστατα σ’ όλες τις ερωτήσεις (ακόμη και τις πονηρές από την πλευρά της προσυδε) και σε 1 μήνα περίπου θα είναι έτοιμες και η μηνυτήρια αναφορά, αλλά και η καταγγελία στην Αρχή προσωπικών δεδομένων.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την κ. Ξένη Κεσίνη που συνυπέγραψε το αίτημα τον Μάρτη 2021 και το στήριξε απόλυτα μέχρι και σήμερα, η συμβολή της σ’ αυτή την πορεία ήταν καθοριστική.
Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη Στέφη Τσαμούρη για την ψήφο της και τη στήριξη του αιτήματός μας από την πρώτη φορά.
Επίσης τους κ.κ. Καραμπούλη και Κόππα που συνέβαλαν με την ψήφο τους στη διαμόρφωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας και την κ. Τριανταφύλλου που με την τοποθέτησή της και την ψήφο της έδειξε ότι κατάλαβε ποιο είναι το συμφέρον του 90% των συναδέλφων μας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
1. Ο κ. Αντωνίου με 4 ψήφους που έχει στο Δ.Σ. , θα περάσει πολύ δύσκολη τριετία κι ευτυχώς στα συμφέροντα της προσυδε και στα δικά του θα υψώνουμε ασπίδα προστασίας.
2. Φάνηκε ξεκάθαρα ποιοι δεν θέλουν να ενοχληθούν τα «μεγαλογραφεία».
3. Ο πρόεδρος δεν έχει μόνο τη μειοψηφία στο Δ.Σ. που του προκαλεί αδυναμία στη λήψη αποφάσεων που επιθυμεί, αλλά και ανικανότητα να πείσει για τις θέσεις του.
4. Υπήρξαν 3 άτομα στο Δ.Σ. που δεν τοποθετήθηκαν καθόλου σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, δυστυχώς αυτή είναι συνέχεια της τακτικής Μήτση..
5. Οι συνάδελφοι που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις μας, αποτελούν μεγάλη δύναμη κι εκφράζουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
6. Δε χρειάζεται να έχεις την Προεδρία για να αγωνιστείς για το δίκαιο και το σωστό, αρκεί να το θέλεις πραγματικά και να το προσπαθείς ουσιαστικά με σύστημα και στρατηγική.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
1. Ας μην εφησυχάζουν κάποιες αστικές εταιρίες δικαστικών επιμελητών που ζήλεψαν τη δόξα και το χρήμα αυτών των εταιριών «διαχείρισης» και κάνουν την ίδια διακίνηση νομικής ύλης κρατώντας ποσοστά από τους συναδέλφους, χωρίς να έχουν συστήσει εταιρίες τέτοιας μορφής. Τους γνωρίζουμε και, με διαφορετικές κινήσεις μας, έρχεται η στιγμή που θα λογοδοτήσουν για την αμοιβή των 11 ευρώ ανά επίδοση που δίνουν στους συναδέλφους της Αττικής, αλλά και για την παρακράτηση 3,5 ευρώ ανά επίδοση και 80 ευρώ ανά εκτέλεση από τους συναδέλφους της Περιφέρειας.

2. Οι συνάδελφοι που συνεργάζονται μαζί τους, ήρθε η ώρα να σκεφτούν ότι σε λίγο οι εταιρίες αυτές θα κάνουν δίκτυα και στην Περιφέρεια (όπως έγινε ήδη στο Εφετείο Πατρών) κι αφού δεν θα τους έχουν πλέον ανάγκη, ΑΝ τους περισσεύει ύλη, θα τους την προτείνουν με 11 ευρώ ανά επίδοση όπως γίνεται και στην Αττική. Ήρθε η ώρα να συνταχθούν στην προσπάθειά μας και να μην χαλαλίζουν τη στρογγυλή σφραγίδα τους για να πλουτίζουν 5-6 γραφεία της Αθήνας. Ήρθε η ώρα να τους κλείσουν την πόρτα, να ζητήσουν από τα νόμιμα funds να τους στέλνουν απευθείας τις επιδόσεις και τις εκτελέσεις, καταβάλλοντάς τους προκαταβολικά τα έξοδα και να απαιτούν την αμοιβή τους κατά ΦΕΚ. Ήρθε η ώρα ο Κλάδος να αυτονομηθεί, να αποκτήσει αξιοπρέπεια και να δώσει στο λειτούργημά μας την αίγλη που του αξίζει.
Γιατί εμείς το υποτιμήσαμε, εμείς του δώσαμε εμπορική ιδιότητα, εμείς επιτρέψαμε να μας θεωρούν κλητήρες, «ταχυδρόμους» και υπαλληλάκια.
Εμείς οφείλουμε να το εξυγιάνουμε κι όταν πια θα αποσυρθούμε να παραδώσουμε το επαγγελματικό πεδίο υγιές και διάφανο στις επόμενες γενιές.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΡΙΔΑ-Νέα Ματιά
Η Πρόεδρος
Μαρία Μπρουζούκη