KATINA Γ. ΔΑΝΙΚΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΩΤ. ΜΠΡΟΥΖΟΥΚΗ

Εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Αθήνας-

Πειραιά-Αιγαίου-Δωδεκανήσου-Λαμίας-

Βορείου Αιγαίου & Ευβοίας.

 

                                    ΠΡΟΣ:

                                                    Τον κ. Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ.

                                                      του  Συλλόγου Αθήνας- Πειραιά-

                                                      Αιγαίου-Δωδεκανήσου-Λαμίας-

                                                   Βορείου Αιγαίου & Ευβοίας

 

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ & ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ETAIΡΕΙΩΝ  ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ/ΔΙΚΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΛΗΣ.

Στις 22/03/2021 και με αριθμό πρωτοκόλλου 38009/22-03-2021 κατατέθηκε από τα μέλη του Δ.Σ. Μαρία Μπρουζούκη και Ξένη Κεσίνη αναφορά με συνημμένα έγγραφα για «εταιρείες διακίνησης» νομικής ύλης, που έχουν συσταθεί και λειτουργούν τα τελευταία χρόνια με έδρα στην Αττική και διακινούν σε Δικαστικούς Επιμελητές όλης της Επικράτειας, ως ενδιάμεσες εταιρείες, δικόγραφα, εξώδικα, τίτλους εκτελεστούς, δικαστικές αποφάσεις, κατασχετήρια και γενικά ύλη που εμπεριέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δικαστικών Επιμελητών η διεκπεραίωσή τους και μάλιστα κατά τόπον αρμόδιους.

Η νομική ύλη αυτή επισπεύδεται από Πιστωτικά Ιδρύματα, Δ.Ε.Η., Ε.Υ.Δ.Α.Π., ανώνυμες εταιρείες  Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.) και Απόκτησης  Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Α.Α.Δ.Π.), Δικηγορικές εταιρείες κλπ. και ανατίθεται στις «εταιρείες διακίνησης», αφού υπογραφεί σύμβαση μεταξύ τους με άγνωστους όρους.

Στο ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας που υπογράφουν με Δικαστικούς Επιμελητές αναφέρουν ως σκοπό της εταιρίας τους, σύμφωνα με το Καταστατικό τους, το σκοπό που νόμιμα έχουν οι εταιρείες Ε.Δ.Α.Δ.Π. και Ε.Α.Α.Δ.Π., ενώ αυτές στο Καταστατικό τους αναγράφουν τελείως διαφορετικές δραστηριότητες. Έτσι, καταφέρνουν να παραπλανήσουν τους Δικαστικούς Επιμελητές ότι λειτουργούν με απόλυτη νομιμότητα, για να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους σ’ ένα χώρο που δεν έχουν καμία υπόσταση, να παραπλανήσουν τους συνεργαζόμενους μαζί τους Δικαστικούς Επιμελητές ότι αυτοί είναι οι νόμιμοι πλέον διακινητές της ύλης και κανείς άλλος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις πηγές εργασίας και έτσι διαφημίζονται στο διαδίκτυο ως διεκπεραιωτές όλης της ύλης του Δικαστικού Επιμελητή.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος μίας εξ αυτών των εταιριών είναι ο Δικαστικός Επιμελητής Νικόλαος Καραμάνογλου , στον οποίο σε πρωτόδικο πειθαρχικό Δικαστήριο, επιβλήθηκε η ποινή της 5μηνης παύσης.

Το καθεστώς αυτό έχει πλέον παγιωθεί, το 80% της νομικής ύλης έχει περάσει στα χέρια εμπορικών εταιριών, κάτι το οποίο δε συνάδει με την απονομή της δικαιοσύνης από μη εξαρτώμενους άμισθους δημόσιους λειτουργούς, που ανήκουν στη νομική οικογένεια με απόφαση της Πολιτείας.

Με το με αρ.πρωτ. 38009/22-03-2021  αίτημά μας ζητούσαμε να ενημερωθούν:

  • Το Υπουργείο Δικαιοσύνης
  • Το Υπουργείο Ανάπτυξης
  • Το Υπουργείο Οικονομικών
  • Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών
  • Η Τράπεζα της Ελλάδος
  • Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
  • Ο αρμόδιος Εισαγγελέας
  • Η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις
  • Και όποιος άλλος αρμόδιος φορέας θα αποφάσιζε το Δ.Σ. του Συλλόγου Αθήνας- Πειραιά- Αιγαίου-Δωδεκανήσου-Λαμίας-Βορείου Αιγαίου & Ευβοίας, κατόπιν απόφασης που θα λάμβανε σε συνεδρίασή του.

Το θέμα συζητήθηκε από την προηγούμενη Διοίκηση και η πορεία του μέχρι σήμερα είναι η εξής:

  • Ελήφθη απόφαση στο έκτακτο Δ.Σ. του Απριλίου 2021 με την οποία ΟΜΟΦΩΝΑ αποδεχθήκαμε το δίκαιο της αναφοράς και πριν προβούμε στις νόμιμες ενέργειες αποφασίσαμε, κατόπιν πρότασης του κ. Μήτση, να ληφθεί γνωμοδότηση από νομικό σύμβουλο, προκειμένου να είμαστε διασφαλισμένοι σε περίπτωση που μας αποδοθούν ποινικές ευθύνες.
  • Ο κ. Μήτσης ανέθεσε στον κ. Σεραφείμ Τσούκο να γνωμοδοτήσει επί του θέματος τον Απρίλιο του 2021, ο οποίος μας παρέδωσε τη γνωμοδότηση τον…. Οκτώβριο 2021, η οποία και μας απεστάλη στα e mail μας την 01-11-2021 από τον κ. Μήτση προσωπικά.
  • Συνεδρίασε το Δ.Σ. στις 15/12/2021 για να αναλυθεί η γνωμοδότηση και να αποφασίσουμε περαιτέρω ενέργειες, απόσπασμα πρακτικού του οποίου επισυνάπτω, με αριθμό 722/15-12-2021.
  • Το θέμα το μετέφερε ο κ. Μήτσης στην Ο.Δ.Ε.Ε. και από τότε τα θεσμικά μας Όργανα δεν έχουν συζητήσει καθόλου επί του θέματος.
  • Το Συμβούλιο της Παράταξης «ΙΡΙΔΑ-ΝΕΑ ΜΑΤΙΑ» του οποίου είμαστε η πρώτη αντιπρόεδρος και η δεύτερη πρόεδρος, ζήτησε και έλαβε νέα γνωμοδότηση από τον Διδάκτωρ Νομικής Ανδρέα Κ. Ματθαίου, στον οποίο πολλάκις έχουν απευθυνθεί τα Όργανα του Κλάδου στο παρελθόν, διότι αποφάσισε ότι η γνωμοδότηση του κ. Τσούκου ήταν λάθος και στο τυπικό αλλά και στο ουσιαστικό μέρος της.
  • Ο κ. Ματθαίου μας παρέδωσε τη γνωμοδότησή του στις 28-01-2022 , την οποία και καταθέτουμε συνημμένα.
  • Λόγω της προεκλογικής περιόδου, θεωρήσαμε ότι θα έπρεπε η νέα γνωμοδότηση με νέο αίτημα να κατατεθούν στη νέα Διοίκηση, άλλωστε η πλειοψηφία του τέως Δ.Σ. δεν έπραξε ως όφειλε για τη θωράκιση του Κλάδου έναντι σ΄αυτή τη λαίλαπα.
  • Η νομική άποψη του κ. Ματθαίου είναι να προχωρήσουμε σε μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα και καταγγελία στην Αρχή προσωπικών δεδομένων, τις οποίες θα συντάξει ο ίδιος , για να είναι πλήρως τεκμηριωμένες και να μην κινδυνεύσουμε σε περίπτωση μηνύσεων από πλευράς των εταιριών αυτών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω

Αιτούμαστε

  1. Να συνεδριάσει εκτάκτως το Δ.Σ. με μοναδικό θέμα το ως άνω, εντός 15 ημερών, όπως προβλέπεται στον Κ.Δ.Ε.
  2. Να ληφθεί απόφαση του Δ.Σ. να ορίσουμε πληρεξούσιο τον κ. Ματθαίου για να προχωρήσει στις 2 ως άνω νομικές ενέργειες που προτείνει.
  3. Ο Πρόεδρος να αναζητήσει στοιχεία από πρακτικά προηγούμενων συνεδριάσεων που αφορούν το ως άνω θέμα, γιατί δυστυχώς η δεύτερη από μας τα ζητούσε επίμονα, αλλά έλαβε μόνο το υπ’ αριθμ. 722 , το οποίο και επισυνάπτεται.
  4. Να μας δοθούν αντίγραφα των πρακτικών συνεδρίασης του έκτακτου Δ.Σ. που θα ορισθεί και θα συνεδριάσει με το θέμα αυτό.

Συνημμένα:

  1. Γνωμοδότηση κ. Ματθαίου
  2. Αντίγραφο του υπ’ αριθμ. 722

αποσπάσματος πρακτικών

                                                                       Αθήνα 27/05/2022

                                                                           Μετά τιμής

 

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ 722